vrijdag, juni 04, 2004

Microsoft heeft patent op de dubbelklik...

Microsoft heeft eind april patent gekregen op de dubbelklik. Het patent omschrijft het gebruik van knoppen op randapparatuur die deel uitmaken van een gebruikersinterface.

Amerikaans patent 6.727.830, toegekend op 27 april, beschrijft hoe verschillende functies kunnen worden geactiveerd, afhankelijk van hoe een knop wordt gebruikt: een enkele klik, een enkele klik die langere tijd aanhoudt, en een dubbelklik met een korte interval.

Het patent is bevestigd door een woordvoerder van Microsoft; het patent werd ontwikkeld door ontwikkelaars die voor de Pocket PC divisie van het softwareconcern werken. Of het patent desalniettemin van toepassing is op desktop applicaties, en hoe Microsoft het patent wil afdwingen, kon hij niet zeggen.

Eind vorig jaar begon Microsoft royalties te vragen voor het gebruik van haar gepatenteerde File Allocation Table systeem (FAT), dat de fysieke locatie van bestanden op een (harde) schijf bepaalt. Het patent op FAT dateerde uit 1996. Een groep die zichzelf de Public Patent Foundation noemt riep in april op tot intrekking van het patent. Volgens de groep komt het neer op machtsmisbruik door monopolist Microsoft.

(bron : De Telegraaf.nl)